Wanneer ben je aseksueel

De definitie van aseksualiteit is niet iets dat vast staat. Dat bleek uit een eerder artikel op dit blog, waar vier definities werden genoemd. Het AVEN forum (Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk) gaat grotendeels uit van de tweede: ‘afwezigheid van seksuele aantrekking of seksueel verlangen’. Maar ook hier kan het op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. 

Martin (53) is lid op het AVEN forum. Hij merkte terecht op dat de tweede definitie niet compleet is. Hij zegt: ‘Geen seksuele aantrekking of seksueel verlangen naar een andere persoon.’ Dit laatste is van belang, omdat er bij sommige aseksuele mensen wel sprake kan zijn van seksueel verlangen, maar dan niet naar een ander. Als je zegt: ‘aseksuelen hebben geen behoefte aan seks’ is het daarbij namelijk ook van belang wat de definitie van seks is. Is dat alleen het geslachtsgemeenschap tussen twee personen, of valt masturbatie hier bijvoorbeeld ook onder? Dit verschilt per persoon. Onderzoek wijst uit dat er wat betreft masturbatie weinig verschillen worden gevonden tussen aseksuele en seksuele mensen. Brotto (2010) ontdekte dat bijna 60% van de aseksuele vrouwen en ruim 90% van de aseksuele mannen had gemasturbeerd in de vier voorgaande weken. Maar de deelnemers van dit onderzoek gaven wel aan dat ze niet masturbeerden vanwege seksuele aantrekkingskracht, maar om bijvoorbeeld stress te verminderen. Hierbij kan je stellen dat masturbatie niet gezien wordt als seks, dus je deze personen nog steeds aseksueel kan noemen, als je uitgaat van definitie twee.

Martin zei hier over: ‘Er zijn aseksuelen die masturberen, fantaseren, opgewonden kunnen raken; ze hebben dus wel degelijk seksuele gevoelens en zelfs seksuele activiteit.’ Dit komt overeen met wat Brotto onderzocht.

Dikke van Dale: a·sek·su·eel (bijvoegelijk naamwoord) 1. zonder seksuele organen 2. zonder belangstelling voor seks ; ongevoelig voor seksuele prikkels-geslachtloos

Terug naar de uitleg van wat aseksualiteit inhoudt. Binnen de, door het AVEN gehanteerde, definitie van aseksualiteit zijn er vier types. Ze zijn erg verschillend, maar bij alle types speelt het gebrek aan seksuele aantrekkingskracht wel een rol:670px-Understand-Asexual-People-Step-1-Version-2

 • Type A: Heeft een libido maar ervaart geen romantische aantrekkingskracht.
 • Type B: Ervaart romantische aantrekkingskracht maar heeft geen libido.
 • Type C: Heeft een libido en ervaart romantische aantrekkingskracht, maar legt geen verband tussen beide.
 • Type D: Heeft geen libido en ervaart geen romantische aantrekkingskracht.

De aanwezigheid van libido betekent in dit geval niet dat de persoon behoefte heeft aan seksualiteit. Ze hebben wel een libido, maar voelen de behoefte niet hier iets mee te doen. Dit bedoelde Martin ook in zijn uitspraak over het fantaseren. Er kan wel sprake zijn van libido of fantasieën, maar de behoefte dit met een ander persoon uit te voeren, is er niet.

Naast de verschillende types zijn er ook verschillende vormen.

Aromantisch aseksueel houdt bijvoorbeeld in dat diegene geen (of weinig) romantische aantrekking voelt tot iemand anders. Ze hebben geen emotionele behoefte aan een romantische relatie met een ander.

Romantisch aseksueel daarentegen houdt in dat je juist wel een relatie met een ander zou willen,
intimiteit ervaren met de ander, maar zonder seks. Hierin kan onderscheidt gemaakt worden tussen hetero-romantisch (je valt op het andere geslacht) bi-romantisch (je kan een relatie aangaan met zowel mannen als vrouwen) en homo-romantisch (je valt op hetzelfde geslacht). Aseksuelen kunnen dus wel verliefd worden en een relatie willen. Mits het zonder seks is.

670px-Understand-Asexual-People-Step-2-Version-2Een halfseksueel heeft ook geen seksuele behoeften, tot dat deze een sterke emotionele band aangaat met een ander. Dan kan een halfseksueel zich seksueel aangetrokken voelen tot zijn of haar partner. De reden waarom dit alsnog als aseksualiteit wordt gezien, is omdat een halfseksueel dan niet opeens met anderen seks zou willen zoals een seksueel iemand dat wel zou kunnen/willen.

Als laatste heb je een nonlibidoïst. Hij of zij heeft geen seksuele behoefte, geen geslachtsdrift. Deze persoon masturbeert bijvoorbeeld niet. Daarom is nonlibidoisme geen synoniem voor aseksualiteit, maar een vorm van aseksualiteit.

Volgens het AVEN forum ben je aseksueel als je tussen bovenstaande types of vormen past. Maar zegt Martin: ‘We, en met we bedoel ik de losvaste groep van AVEN-forumleden, zeggen vaak aan nieuwkomers: jij bepaalt zelf of je jezelf aseksueel wilt noemen’.

 


2 reacties op ‘Wanneer ben je aseksueel

 1. Even een toevoeging: dat model van de types is verouderd en wordt eigenlijk niet zo vaak meer gebruikt, omdat het model op veel mensen niet van toepassing is. Hoewel ik me kan voorstellen dat het model met de types voor sommige mensen wel handig kan zijn, is het misschien goed om te weten dat aseksuelen zelf zich eigenlijk niet op die manier indelen ofzo. Het model met de romantische aantrekkingskracht is wel hoe er nu vaak over gesproken wordt onder aseksuelen.

  Daarnaast is zowel romantische aantrekkingskracht als seksuele aantrekkingskracht een spectrum. Naast “halfseksueel” (steeds vaker “demiseksueel” genoemd, naar het Engelse woord hiervoor, “demisexual”), kun je ook “grijs-aseksueel” zijn, wat in feite betekent dat aseksueel een term is die goed bij je past, maar net niet helemaal (en dat kan zich op heel veel manieren uiten. Demiseksualiteit is ook een onderdeel van dit “grijze” spectrum). Daarnaast kun je deze concepten ook toepassen op romantische geaardheid: je kunt demiromantisch zijn of grijsromantisch.

  Dat is misschien een hoop informatie, maar voor mensen die denken dat ze misschien aseksueel of aromantisch zijn, maar zich net niet helemaal kunnen vinden in de bovenstaande definities, kunnen deze termen enorm handig zijn. Vandaar dat ik dit graag wil toevoegen, voor de zoekende aseksueel die ooit op deze pagina stuit.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s