Het grijze gebied dat aseksualiteit heet

Als ik mensen vertel dat ik aseksueel ben, is het eerste wat ze zeggen: ‘wat is dat in hemelsnaam?’ – Brigitte, 25.

Het hebben van seksuele gevoelens, verlangen, aantrekkingskracht en lust is voor 99% van de mensen de normaalste zaak van de wereld. Die andere 1% kan zich hier niets bij voorstellen. Seks speelt bij hen geen enkele rol. Aseksualiteit is een groot grijs gebied waar menig onderzoeker zich aan gewaagd heeft, maar waar nog niets concreets uit is gekomen. Wat betekent aseksualiteit? Geen zin hebben in seks, of überhaupt de behoefte nooit voelen?

 


Hetero

Een concrete definitie van aseksualiteit is er niet. Sinds de jaren 70 wordt er onderzoek gedaan naar aseksualiteit. Wetenschappers, seksuologen en seksualiteitsonderzoekers doen op verschillende manieren onderzoek en trekken uiteenlopende conclusies. De meest actuele onderzoeken wijzen uit dat er vier definities zijn van aseksualiteit:

 

 

  1. Afwezigheid van seksueel gedrag
  2. Afwezigheid van seksuele aantrekking of seksueel verlangen
  3. Zelfidentificatie, waarbij de persoon zichzelf benoemt als aseksueel
  4. Een combinatie van de voorgaande

De eerste twee definities zijn voor dit blog van belang.

Afwezigheid van seksueel gedrag
De eerste definitie zegt dat aseksualiteit gelijk staat aan het ontbreken van seksueel gedrag (Scherrer, 2008). Hierin wordt geen onderscheid gemaakt of dit een vrije keuze is van de persoon of niet. De stereotypen die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld mensen met een beperking, ernstig zieken en ouderen. Dat zieke of beperkte mensen minder seksueel actief zijn, blijkt uit onderzoek. Maar ‘minder vaak’ betekent in feite nog steeds wel seksueel actief. Bij ouderen geldt het zelfde, de mate van seks vermindert.
Voetjes

Bij deze definitie is het ook niet duidelijk wat er met seksueel gedrag wordt bedoeld. Of dit alleen gaat over seks met een partner of ook masturbatie. Scherrer zegt dat dit afhangt van wat de aseksuelen in dit geval zelf vinden. Het blijkt dat de aseksuelen in deze eerste definitie de echte geslachtsgemeenschap als seksueel gedrag zien. Masturbatie schijnt voor hen geen seksuele betekenis te hebben.

Afwezigheid van seksuele aantrekking of seksueel verlangen
In deze definitie wordt aseksualiteit uitgelegd als de afwezigheid van seksueel verlangen, maar voornamelijk het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht (Bogaert, 2004, p. 279-287). Seksualiteitsonderzoeker Bogaert zegt in zijn boek ‘Asexuality: Prevalence and Associated Factors in a National Probability Sample’ dat een aseksueel zich tot niemand aangetrokken voelt, niet tot vrouwen of mannen. Aseksuelen zelf onderscheiden de aantrekkingskracht van verlangen stelt Bogaert. Het verlangen dat ze voelen is niet gericht op een persoon, of de behoefte naar geslachtsgemeenschap.

De mensen die zichzelf aseksueel noemen, zijn van mening dat de tweede definitie aseksualiteit het beste uitlegt. Het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk (AVEN) zegt dat aseksualiteit zo diepgeworteld zit, of zelfs aangeboren is, dat het vergelijkbaar is met een geaardheid. Hetero’s voelen zich aangetrokken tot het andere geslacht, homo’s tot hun eigen geslacht, biseksuelen tot beide en aseksuelen tot geen van beide.

Dit artikel geeft al aan dat er een groot grijs gebied is wat betreft aseksualiteit. Ieder gegeven antwoord roept weer nieuwe vragen op:
10320260_874463772581149_8516197162223708630_nBlijven aseksuelen dan altijd alleen? Of is er wel behoefte aan een relatie? Hoe bepaal je dan of je diegene als partner wil? Is er sprake van verliefdheid, of meer van goede vriendschap? Moet de partner ook aseksueel zijn wil de relatie slagen? Of heeft een aseksueel ook seks om zijn of haar partner gelukkig te maken? Hebben (seksuele) trauma’s ook niet een rol in aseksualiteit? Is er nooit sprake van seksuele behoeften? Zijn er ook verschillende vormen van aseksualiteit?

 

Dit zijn de vragen die gesteld worden door seksuele mensen, die zich geen relatie zonder seks of seksuele behoeften kunnen voorstellen. Liever Cake gaat ze beantwoorden.


Een reactie op “Het grijze gebied dat aseksualiteit heet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s